tirsdag den 28. april 2015

Tylnederdel med syvejledning


Så blev jeg færdig med Mette's tylnederdel. Både hun og jeg er yderst tilfreds med resultatet. Det manglede også bare, for den har taget MANGE ENSFORMIGE timer at sy. Jeg har rynket små 90 m stof !! Jeg har en meget simpel rynkefod, hvilket bestemt ikke letter arbejdet - men skal jeg gøre det igen, tror jeg nok at jeg vil investere i en fod, der kan rynke og sy sammen i en arbejdsgang. Ikke flere rynker til mig det næste lange stykke tid - overhovedet, blev der sagt!


Kunne du tænke dig at lave en også?

Jeg har fået fat i noget afmålt chiffonbånd. Du kan selvfølgelig også selv lave båndet, men der er meget arbejde i at klippe båndene i de to bestemte mål. Og jeg valgte at slippe lidt let om ved det, og fik fat i det her. Her kan du købe ruller 
i den nøjagtige bredde at du har brug for. Der er mange farver at vælge imellem, og priserne er godt nok lidt stor! Men pas på det ikke ryger i tolden (som mit), for så bliver det noget dyrere at anskaffe :-(


Hvis du vil lave en nederdel svarende til min, skal du købe:

en 13 cm bred (5 tommer) rulle til den miderste farve. Rullen skal være 27 meter (ca 30 yards)lang.
en 5 cm bred (2 tommer) rulle til den nederste farve. Rullen skal være 54 meter (ca 60 yards) lang. 
Også, du skal købe 25 cm satin. Jeg har købt mit her.
noget 4 cm bred elastik
og 4 cm bredt bånd til at sy i begge ender af elastikken i samme farve som satinnet eller en nuance der passer.

Jeg vil prøve at beskrive hvordan nederdel er lavet: ..... ..det er en 3 etagenederdel med flæse omkring bunden. Den første deer satin, anden og tre
die er 13 cm bred chiffon, og så på syes der 5 cm bred chiffon som flæse langs bunden. Og så skal du faktisk lave det samme nederdel to gange, og sætte dem sammen med satinstoffet og får derved en 2 lags nederdel. Gir det mening?

Og hvordan syr du? Prøv at følge min vejledning, så går det som en leg (næsten): 


Klip chiffonet, så du har følgende stykker:

2 stykker bredt chiffon på 4,5 meter
2 stykker bredt chiffon på 9 meter
og 2 stykker smal chiffon på 27 meter 

Først rynkede jeg det ene af de to stykker smalle chiffon. Jeg justerer stinglængden på symaskinen til den længste det kan, så jeg kan rynke stoffet. 
 Eller du kan bare samles med fingrene og skub det under nålen, mens du syr. Derefter syede jeg det ene smalle stykke chiffon på den ene stykke bredt chiffon på 9 meter. Og syr chiffonnet sammen til en ring. Pas på at stoffet ikke snor sig. 

Nu rynker du så det brede stykke chiffon med flæsekanten på, og syr det på et stykke bredt chiffon på 4,5 meter. Du syr chiffonet på 4,5 meter sammen til en ring inden du sammensyr. 


Denne proces gør du også også med det andet chiffon, så du får to ens nederdele. Og det tager lang tid - så vær tålmodig. 


(Jeg talte med en meget erfaret syerske, og hun fortalte, at ved rynkeprocessen skal man helst hive i den nederste rynketråd, for så rynker det bedre. Og for at kun mærke hvilken tråd, der er den nederste, kan man binde en lille knude på den øverste, hver kan man starter og slutter på en rynkestikning. Dette har jeg gjort, og det virkede nu meget godt.)

Derefter klipper du et stykke satin på 20 x 100 cm, og på vrangsiden af stoffet stryger du et stykke fliseline på begge langstykker 1.5 cm langt og stoffets bredde. Sy satinstoffet sammen til et rør ret mod ret, men husk at lade en åbning være på 2.5 cm på den ene halvdel. Åbningen skal være fra midten af stoffet og ud mod den ene side (skal bruges til at putte elastik i senere). 


Fold stoffet på langsiden  - stryg stoffet, så kanten midt bliver meget skarp, så er det letter at sy bagefter. Sy et stikning der er lige så bred som elastikken + ½ cm fra kanten.

Derefter skæres jeg et stykke elastik, der er 15 cm kortere, end det jeg har brug for. Min lille piges talje er omkring 50 cm, jeg skære et stykke elastik det var 35 cm og 2 stykke bånd, der var 45 cm hver. jeg varmeforsegles enderne af båndet (med en lighter) og derefter syet ene ende af hvert stykke bånd til hver ende af den elastiske. Nu linningen er indstillelig med et bånd, men giver mulighed for en pasform fra elastisk.

vedhæfte en sikkerhedsnål i den ene ende, og skub båndet gennem kabinettet på satin rummet.

Træk hele vejen igennem, samles i stoffet, slips i en sløjfe.Du kan også vente med at sætte båndet i, for så er det ikke i vejen, når du skal til næste proces i syningen. 


Nu skal du sy den ene chiffonnederdel til satinstoffet ret mod ret. Og bagefter sy du den anden chiffonnederdel på samme måde. Du kan derefter lave en lille stikning 0,2 mm fra kant på satinstoffet, så du får syningen til at lægge bedre.  

Er du stadig med mig?

Det er det.

Du er færdig.

Ikke mere rynkning. Puha.

Stort arbejde, ikke??

Nu, virkelig, Var det ikke det hele værd?


Og bare det at du nu kan pytte en lille trold i din hjemmesyede nederdel og se hendes glade ansigt, det er det hele værd. 
3 kommentarer:

 1. Wow, sikke et arbejde! Men hvor blev den da også flot.
  Hun ser rigtig tilfreds ud din datter:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak. Jeg er også mega stolt og tilfreds med nederdelen. Og jeg kan hilse og sige at Mette ikke kun ser tilfreds ud. Hun er også meget tilfreds med den.

   Slet
 2. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...